Destacat‎ > ‎Novetats‎ > ‎

IES l’Estació guanya el 3er premi del concurs desafiament robot 2011 en la categoria lliure

7 de febr. 2012, 15:25 publicada per Pere Crespo Molina
Vídeos desafiament robot 2011

Vídeo resum 2011

Desafiament robot 2011


El passat divendres 15 d’abril es va celebrar a València la tercera edició del concurs “Desafio Robot”. Un concurs que a mesura que s’han anat succeint les edicions ha anat en augment  la seua participació i enguany ja erem al voltant de 170 equips participants en un event organitzat per a  estudiants de centres escolars de la Comunitat Valenciana de Secundaria, Batxillerat i Cicles Formatius de Formació Professional (tant públics, privats com concertats).


Del que es tracta al concurs és implicar durant un curs escolar a professors i alumnes en la construcció i programació d’un o més robots. L’objectiu és que aquest robot participe al concurs desafiament robot al Museu de les ciències Príncep Felip de València, on es mesurarà amb altres mitjançant la realització d’una sèrie de proves. Els guanyadors solen ser els robots més ràpids i millor programats.


El concurs s’estructura en tres categories; lego, lliure i especial. Els robots de la categoria lego són robots construïts amb peces d'aquesta empresa joguetera i cada centre pot optar a dotacions de conselleria d’aquest material per al concurs. La categoria lliure, que és en la que nosaltres hem participat per primera vegada, els robots són de lliure creació i cada equip es construeix el seu propi sense excedir unes mides. En aquesta categoria és on vam participar nosaltres amb 2 equips de dos alumnes cadascun. La categoria especial està reservada per a robots programats per fer una coreografia de ball i sol ser molt vistosa i animada. També estàvem inscrits en aquesta secció amb un tercer equip, que és el màxim permès per centre,  però malauradament no vam participar perquè el robot no el vam poder afinar per a que arribara en condicions al concurs.


En la categoria lliure vam quedar tercers i quints de vora 40 instituts participants a només 6 desenes de segon del segon classificat. El premi que vam obtenir va ser un xec-regal en productes OMRON (empresa d’electrònica i automàtica industrial) per valor de 500 € , diploma acreditatiu per al centre a més de 2 iPod Shuffle 2GB i diploma acreditatiu per integrant de l'equip.Per a la construcció dels robots hem estat quasi tot l'any des de gener fins al dia del concurs treballant 3 o 4 hores a la setmana en horari extraescolar per tal d'enllestir els robots que anaven a participar-hi.

La nostra prioritat sempre ha estat construir des del principi un robot que fora totalment obert i lliure des del maquinari fins al programari. Entenent lliure com la possibilitat de poder ser usat, copiat, estudiat, modificat i redistribuït lliurement sense que cap companyia de maquinari o programari puga posar entrebancs o ofuscar el funcionament intern de qualsevol peça o codi emprat. Per a nosaltres aquestos principis de llibertat són fonamentals per fomentar la creativitat, eficiència, col·laboració, competitivitat i solidaritat que un esdeveniment científic-tècnic-educatiu d’aquest calibre cal que duga com a segell distintiu per a que cada edició nova siga millor i més competida que l’anterior.


Per això sempre hem experimentat amb la plataforma electrònica arduino (http://www.arduino.cc) que és oberta i serveix per a la creació de prototips basats en programari i maquinari flexibles i fàcils d'emprar. De

fet, es va crear per a artistes, dissenyadors, afeccionats i qualsevol interessat en crear entorns o objectes electrònics interactius. Sobre la plataforma arduino nosaltres hem afegit motors, sensors d'ultrasons, infrarojos , una pantalla, bateries, botons i hem construït així uns robots capaços d'afrontar les dos proves plantejades a l'edició 2011 de desafiament robot . El problema amb aquestos robots va ser que no vam tindre suficient temps per  afinar-los i fer-los realment competitius i al final es vam decidir a utilitzar una base de l'empresa pololu (amb mateix microcontrolador que arduino)  perquè ja la teníem molt experimentada, era molt competitiva  i fàcil d’estendre amb ultrasons i infrarojos i tot el programari necessari per dur a terme les proves de desafiament robot 2011.

Esperem per a la pròxima edició poder tindre un robot basat principalment en arduino que siga tant o més competitiu com els que vam presentar enguany al concurs. Seria per  a nosaltres una satisfacció i orgull molt gran, i una gran aportació per a la resta de companys que podrien utilitzar-ho com a base de partida per a pròximes edicions.


Les dos proves a superar d’enguany van ser la clàssica de seguiment de línia, que consisteix en que el robot ha de ser capaç de recórrer un circuit pintat de negre sobre un tauler de fusta en el menys temps possible i sense eixir-se’n de la línia negra que delimita el circuit. La segona prova, molt més complicada, consistia en un circuit (mesures 2m x 3m) tancat on hi havien 3 pots de coca-cola blancs i 3 negres repartits de forma arbitraria i on el robot havia de ser capaç de detectar solament els negres i treure-los fora del circuit en menys de 3 minuts.

Hem preparat un vídeo resum on es pot apreciar molt bé el que van ser les proves i l’ambient general que es respirava al  concurs i que teniu disponible a http://www.youtube.com/watch?v=1hUkSNEkQDA

També tenim una  plana web on tenim penjat material i textos dels robots amb els que hem estat experimentant a https://sites.google.com/a/iestacio.com/robotica/grup-robotica  (http://it.iestacio.com) 


NOTA: Al final de l'article teniu adjunt 3 pdf's amb les classificacions de cadascuna de les categories

Comments